IN MEMORIAM

Vlastimir – Vlasta Ignjatović (1935-2022)

U Beogradu je u 88. godini preminuo Vlastimir-Vlasta Ignjatović, dugogodišnji novinar košarkaške rubrike lista “Sport”. Novinarski je stasavao uz urednika sekcije Milorada Sokolovića-Sokola. Bio je specijalista za žensku košarku. Pratio je reprezentaciju bivše Jugoslavije na evropskim i svetskim prvenstvima.

Bio je Vlasta vredan, pouzdan saradnik u listu čija je košarkaška rubrika, zahvaljujući Sokoloviću, Danilu Šotri i njemu bila cenjena i uticajna. Osim košarke, pokrivao je i tenis. Bio je prijatelj sa Monikom Seleš koju je više puta posetio u njenom domu u SAD. Objavio je knjigu o njenoj fantastičnoj karijeri.

Novinarstvom se bavio od 1959. Bio je deo ekipe “Sporta” iz zlatnih vremena lista kada je tiraž dostizao i 300.000 primeraka. Ako “Sport” nešto nije objavio – to kao da se nije dogodilo.

Nije bio mnogo govorljiv, “pričao” je perom i pisaćom mašinom jer u njegovo vreme nije još bilo kompjutera. Bio je omiljen među košarkašicama jer je znao da čuva njihove male tajne.

Dobitnik je plakete memorijala Dragiša Šarić za 2017 godinu.

 

 

 

 

 

 

Odisej Kurelić (1958-2022)
*
Dušan Ivković (1943-2021)
Trenera (košarkaskih) ima puno, ali učitelj je jedan – Duda. Osvajača pehara i medalja ima puno, ali jedan je nezaboravan – Duda.
Duda, trener koji je činio čuda. Od pacera je pravio šampione. Jedan od 50 najvećih učesnika Evrolige. Jedan od izabranih u FIBA hol slavnih. Evroligina košarkaška legenda.
I veliki prijatelj košarkaskih veterana. Višegodisnji promoter košarkaskog turnira veterana Dragiša Šarić. Strasan dasa.
Hvala ti na svemu Dudo. Hvala ti što si imao vremena i za veteranke i veterane. Nedostajaćes nam.
Za sve koji žele da vide vise o Dudinom uspesima neka idu na sajt
Veteranke i veterani ucesnici turnira Dragiša Šarić.

 

***

MIHAJLO MIKI VUKOVIĆ

1945 – 2021

Legendarni košarkaški trener Mihajlo Miki Vuković preminuo je u 76. godini u Valensiji, saopštio je istoimeni španski košarkaški klub na svom sajtu.

Jedan od najtrofejnih trenera sa prostora bivše Jugoslavije, rođeni Kraljevčanin ostaće upamćen kao trener Jedinstva iz Tuzle sa kojim je postao šampion Evrope 1989. godine.

Čovek je koji je otkrio legendarnu košarkašicu Raziju Mujanović, a veliki trag ostavio je u Valensiji i u ženskoj i u muškoj selekciji.

Vuković je sa ženskim timom Valensije osvojio triplu krunu 1992.godine i postavio rekord za sva vremena (u sva tri takmičenja – Kup šampiona, domaće prvenstvo i kup – bez poraza), a košarkaši su sa njim podigli svoj prvi trofej – Kup Španije 1998.

Po njemu je nazvana jedana od 13 sala sa terenima u velelepnom košarkaškom centru u Valensiji.

Sa ženskom košarkaškom reprezentacijom Jugoslavije 1990. godine osvojio je srebrnu medalju na Svetskom prvenstvu u Maleziji.

***

RANKO ŽERAVICA

1929-2015

ranko-zeravica

 

Trenerskim poslom počeo da se bavi početkom 50-ih, u vreme kada je završavao igračku karijeru. Sve do 1966. godine radio je kao trener muških i ženskih selekcija u beogradskom Radničkom, a od 1960. godine postaje profesionalni trener u KSJ. U narednih 20-tak godina sa velikim uspehom u nekoliko navrata vodio je mušku košarkašku reprezentaciju Jugoslavije do najsvetlijih trofeja.

Paralelno sa radom u reprezentaciji, Žeravica je presudno uticao na veliki „bum“ Partizana početkom 70-ih godina, kada je selektirao tim predvođen Dalipagićem i Kićanovićem, koji je tokom narednih 10-tak godina osvojio mnoge trofeje. Bio je trener plavih na trima Olimpijskim igrama, tri Svetska prvenstva i tri Evropska prvenstva.

Ostaće zapamćen i kao trener koji je na prostorima bivše Jugoslavije sa uspehom kombinovao američku i rusku školu košarke. Tokom 1979. i 1980. godine sa uspehom je vodio i reprezentaciju Argentine. Nakon toga 80-tih godina bio je prvi trener Crvene zvezde. Rekorder je Crvene zvezde po broju pobeda kao prvi trener ovog kluba i to sa 167 pobeda na 272 utakmice.

FIBA je na svom sastanku povodom 75-godišnjice svog osnivanja (18. juna 1932.), objavila spisak 20 novih članova Kuće slavnih FIBE u Alkobendasu u Španiji. U ovoj drugoj grupi (prva je primljena 1. marta 2007) koja je primljena 12. septembra2007. godine, nalazio se i Ranko Žeravica.

Poslednjih godina života patio je od srčanih problema. Preminuo je u Beogradu 29. oktobra 2015. godine u svojoj osamdeset i petoj godini.

*

IVICA MIHAJLOVIC
1942 – 2015

sp-ivica-mihajlovic

IVAN Mihajlović Ivica, legendarni fotoreporter JSL “Sport”, preminuo je iznenada u petak, s kamerom u ruci, ispred Sportskog centra u Rakovici.

Nagrađivan je najvećim priznanjima u listu, ali i od drugih organizacija: Zlatna kamera 1992, Udruženje novinara Beograda za životno delo 2004, sa sportskih izložbi. Starije generacije pamte njegove mnogobrojne fascinantne fotografije, unikatne slike u branši: “Let Parlova, svojima u zagrljaj” (boks), “Trojka Đorđevića 0,07 sekundi u pobedi nad Hrvatskom” (košarka), “Džajić u mreži”… Na stotine fotografija ovekovečeno je u njegovoj monografiji “Sportisti u objektivu”, objavljenoj 2005, sa 680 fotografija, na 235 stranica.

*

DEJAN DIMITRIJEVIC

Dimitrijevića je smrt zatekla na putu ka Somboru, gde se bio službeno uputio na turnir basketaša.

Dejan Dimitrijević je ostavio dubok trag u beogradskoj i srpskoj košarci, na svakoj poziciji na kojoj se nalazio. I u svom OKK Beogradu, i u gradskom savezu, i u nacionalnom savezu, u kojem je bio član Upravnog odbora i zadužen za basket “3 na 3”.

Vreme sahrane Dejana Dimitrijevića biće naknadno objavljeno.

g6MktkpTURBXy85M2I1NmJkMzVjNGRlZjZjNTQ1NzEzMWEzM2U3NjhmYi5wbmeTlQLNAxQAwsOVAs0B1gDCw5UH2TIvcHVsc2Ntcy9NREFfLzFkNzRjYjQxNzA1OTUwNDM2NjI5Y2FiZDYwNmY1MGY2LnBuZwfCAA

*

FRANC KOKALJ 

Slovenija žaluje: umrl je Franc Kokalj

 

*

Ivan Salaj

*

Preminuo Jakub Genjac, nekadašnji član šampionske ekipe KK Čelik