IN MEMORIAM

RANKO ŽERAVICA

1929-2015

ranko-zeravica

 

Trenerskim poslom počeo da se bavi početkom 50-ih, u vreme kada je završavao igračku karijeru. Sve do 1966. godine radio je kao trener muških i ženskih selekcija u beogradskom Radničkom, a od 1960. godine postaje profesionalni trener u KSJ. U narednih 20-tak godina sa velikim uspehom u nekoliko navrata vodio je mušku košarkašku reprezentaciju Jugoslavije do najsvetlijih trofeja.

Paralelno sa radom u reprezentaciji, Žeravica je presudno uticao na veliki „bum“ Partizana početkom 70-ih godina, kada je selektirao tim predvođen Dalipagićem i Kićanovićem, koji je tokom narednih 10-tak godina osvojio mnoge trofeje. Bio je trener plavih na trima Olimpijskim igrama, tri Svetska prvenstva i tri Evropska prvenstva.

Ostaće zapamćen i kao trener koji je na prostorima bivše Jugoslavije sa uspehom kombinovao američku i rusku školu košarke. Tokom 1979. i 1980. godine sa uspehom je vodio i reprezentaciju Argentine. Nakon toga 80-tih godina bio je prvi trener Crvene zvezde. Rekorder je Crvene zvezde po broju pobeda kao prvi trener ovog kluba i to sa 167 pobeda na 272 utakmice.

FIBA je na svom sastanku povodom 75-godišnjice svog osnivanja (18. juna 1932.), objavila spisak 20 novih članova Kuće slavnih FIBE u Alkobendasu u Španiji. U ovoj drugoj grupi (prva je primljena 1. marta 2007) koja je primljena 12. septembra2007. godine, nalazio se i Ranko Žeravica.

Poslednjih godina života patio je od srčanih problema. Preminuo je u Beogradu 29. oktobra 2015. godine u svojoj osamdeset i petoj godini.

*

IVICA MIHAJLOVIC
1942 – 2015

sp-ivica-mihajlovic

IVAN Mihajlović Ivica, legendarni fotoreporter JSL “Sport”, preminuo je iznenada u petak, s kamerom u ruci, ispred Sportskog centra u Rakovici.

Nagrađivan je najvećim priznanjima u listu, ali i od drugih organizacija: Zlatna kamera 1992, Udruženje novinara Beograda za životno delo 2004, sa sportskih izložbi. Starije generacije pamte njegove mnogobrojne fascinantne fotografije, unikatne slike u branši: “Let Parlova, svojima u zagrljaj” (boks), “Trojka Đorđevića 0,07 sekundi u pobedi nad Hrvatskom” (košarka), “Džajić u mreži”… Na stotine fotografija ovekovečeno je u njegovoj monografiji “Sportisti u objektivu”, objavljenoj 2005, sa 680 fotografija, na 235 stranica.

*

DEJAN DIMITRIJEVIC

Dimitrijevića je smrt zatekla na putu ka Somboru, gde se bio službeno uputio na turnir basketaša.

Dejan Dimitrijević je ostavio dubok trag u beogradskoj i srpskoj košarci, na svakoj poziciji na kojoj se nalazio. I u svom OKK Beogradu, i u gradskom savezu, i u nacionalnom savezu, u kojem je bio član Upravnog odbora i zadužen za basket “3 na 3”.

Vreme sahrane Dejana Dimitrijevića biće naknadno objavljeno.

g6MktkpTURBXy85M2I1NmJkMzVjNGRlZjZjNTQ1NzEzMWEzM2U3NjhmYi5wbmeTlQLNAxQAwsOVAs0B1gDCw5UH2TIvcHVsc2Ntcy9NREFfLzFkNzRjYjQxNzA1OTUwNDM2NjI5Y2FiZDYwNmY1MGY2LnBuZwfCAA

*

FRANC KOKALJ 

Slovenija žaluje: umrl je Franc Kokalj

 

*

Ivan Salaj

*

Preminuo Jakub Genjac, nekadašnji član šampionske ekipe KK Čelik